Stud "The Dutchbudgie"

Artikelen.
Home | Sutonatrading Koeriers en Verhuisdienst | Jonge vogels 2011 | Jonge vogels 2010 | Jonge vogels 2009 | Jonge vogels 2008 | Jonge vogels 2007 | Jonge vogels 2006 | Jonge vogels 2005 | De Voliere' | Voeding | Standaard van de Engelse Grasparkiet | De kweek met de Dominant bonte | De kweek met de Kuifparkiet | Gewonnen prijzen | Gewonnen prijzen 2 | Fotogalerie | Links | Winners | Artikelen.

Artikelen door mij geschreven,en uitgegeven in de vogelbladen!

Mijmeringen van een kweekseizoen ; 

 

Nu het kweekseizoen ten einde is ,en ik alles zo eens overdenk ,kom ik er achter dat er zo in een seizoen best van alles gebeurd ,waar je als kweker niet of nauwelijks invloed op hebt.

Het is op papier zetten hiervan ,leek mij eens een goed idee ,misschien zet het anderen er toe aan ,om eens het zelfde te doen.

Door het kopen van een stacaravan ,en het winterklaar maken van deze ,ben ik zeer laat begonnen  met de kweek , voor mijn doen .

Het was nu zeker al half Oktober toen de eerste koppels de kweek in gingen ,enkele ervan hadden de top al gepasseerd ,zodoende was de zekerheid van deze al niet erg groot.

Door het voorgaande moesten alle kweekbakken ook nog worden schoongemaakt ,dus het liep om te beginnen ,al niet van een leie dakje.

Toen dan toch de bevruchte eieren zich aanboden ,was de zin om te beginnen natuurlijk ,weer gauw aanwezig.

Met 12 koppels werd aangevangen ,en de 1e ronde werd afgesloten met 17 jongen ,waarvan er toch een stuk of 7 erg bruikbaar waren.

Het ergste werd echter gevreesd voor ronde 2,daar deze dus precies viel in de maanden December en Januari ,terwijl anders deze al bezig was half November ,en ik toen bijna nooit geen problemen had ,omdat de vogels lekker in hun vel zaten en op hun routine gewoon door gingen.

De vrees kwam uit ,meerdere koppels waren ondertussen gezet , en er waren ondanks alles toch zeker 75% bevruchte eieren , maar toen het tijd was om uit te komen ,kwamen ook de problemen.

Bij het ene koppel zaten de jongen dood in het ei , bij het volgende koppel gingen de jongen na een dag of 2 gewoon dood ,zonder aanwijsbare reden.

Zoals zoveel van ons ,begint dan (zoals ik het altijd zeg ) het morsen ,we gaan overleggen  , en proberen van alles om toch een paar jongen op stok te krijgen .

Ikzelf heb toen na het overleggen van eieren , en jongen , ook nog een vitaminekuur gegeven ,en zowaar het ging wat beter , niet in de gaten hebbende dat het ondertussen Februari was , en de dagen weer gingen lengen, en ook de atmosfeer in de volière , weer beter was.

De luchtvochtigheid  ging omhoog ,en het aantal eieren dat uitkwam werd groter, de 3e ronde was aan de gang , en deze ging prima tot halverwege ,toen waren er ineens koppels , die slecht begonnen  te voeren ,of de jongen gewoon lieten liggen , of zelfs stopten met broeden , spontaan van de ene op de andere dag.

Het spel begon weer van voor af aan ,overleggen en maar op alle mogelijke manieren proberen om de jongen ,en/of zelfs de eieren te redden.

Toen viel (na een clubavond in regio Kempen van BGC) , het in Nederland gekende kwartje (dat inmiddels niet meer bestaat),een lezing was er debet aan, luchtvochtigheid in het hok is in de maanden December / Januari  , bij de meeste van ons erg laag ,vandaar de eieren die niet uitkwamen , de vogels hadden wel hun energie erin gestopt , misschien al een reden voor de sterfte van de kleine jongen ,maar zeker is dat de vogels ,in deze maanden hun beste krachten hadden verspeelt , en dus eventueel voor de 3e ronde op waren.

Dit laatste is natuurlijk iets dat niet alleen dit jaar gebeurde

,alleen de lezing had mij aan het denken gezet(je hoorde het kraken),andere jaren nam je het gewoon aan ,praatte er eens over ,en het ging voorbij.

Nu ben ik eens gaan terugkijken ,waar het allemaal mis ging.

Nu pleeg ik na het gewone kweekseizoen ,steeds een paar koppels te zetten , die niet zijn gebruikt om wat voor reden dan ook , of vogels te paren die het vorige jaar laat zijn geboren , en nu kweekrijp zijn.

Toch hebben ook deze vogels weet van het minne seizoen , want ook hier zie je vogels afhaken met voeren , of zelfs helemaal niet broeden , wat bij ondergetekende nog nooit is voor gekomen.

Alle gegevens op een rij zettend ,toch nog een 90 vogels op stok , dus niet te klagen , als ik zo eens in het ronde hoor ,kwaliteit is voor mijn hok ,zeker in de breedte weer verbeterd , dus niet te klagen.

Om te proberen , voor het nieuwe seizoen , minder problemen te hebben ,heb ik me een luchtbevochtiger aangeschaft ,eventuele kweekresultaten ,zal ik u het volgende seizoen bekend maken.

Bijgevoegd; enkele fotos van mijn jonge vogels!!!!

Hobby of imperium??                         Door Etienne de Smaele.

 

 

Toen ik 12 jaar geleden met deze hobby begon, kon ik niet voorspellen wat er in die jaren allemaal zou veranderen!!

Toen kon je gerust bij een kweker aankloppen om raad te vragen of om een vogel aan te schaffen. Als je nu een vogel van een bepaalde kweker wil hebben, en deze kweker staat al een paar jaar aan de top, dan kom je op de wachtlijst.

Zullen we maar niet praten over de prijzen die tegenwoordig voor vogels betaald moeten worde. Deze rijzen echt helemaal de pan uit. Er wordt dan wel gesproken dat de koper de prijs bepaald, maar dat is natuurlijk de grootste larie. Wil je meedoen bovenaan, dan zal je toch omhoog moeten kijken en zal je toch die vogels moeten hebben. Anders ga je er niet komen.

De zogenaamde grote kwekers bouwen verder aan hun imperium, gaan hun eigen weg, laten zich aan niets gelegen liggen, en zijn op deze manier, in mijn ogen de hobby (wat het voor mij nog altijd is!!), aan het kapot maken. De kleine kwekers moeten het maar uitzoeken. Hulp moet je niet vragen. Iedereen is te druk bezig met zijn eigen huisje en als je commentaar durft geven, wordt er gezegd: wij hebben het ook allemaal zelf uit moeten zoeken en wij zijn zoveel jaar bezig en dat is ook investeren. Vergeten wordt daarbij wel dat de tijden ten opzichte van vroeger drastisch veranderd zijn. Van sommige van deze kwekers hoor je al jaren niets meer: geen aansprekende resultaten, geen uitslagen van belang of hebben zelfs al jaren niet gespeeld. Toch worden ze nog steeds op een voetstuk geplaatst en als ze dan al een keer buiten komen, worden ze nog de hand boven het hoofd gehouden ook. Hun bekendheid van 20 jaar geleden helpt hun nu nog steeds om met mindere vogels toch een aansprekend resultaat te behalen. Dit kan toch niet de bedoeling zijn van onze hobby. De beste wint, maar is dit wel altijd zo, en hoe komt dit dan???

Op regioshows kan het zijn dat de keurmeesters de vogels van een bepaalde liefhebber kennen. Internationaal is dit tegenwoordig ook al het geval. Jje bent tegenwoordig binnen no time aan de andere kant van de wereld, dat is dus ook geen garantie meer voor een objectieve benadering. Het zal toch van de keurders moeten komen om eerlijk en volgens de standaard te keuren. Deze is namelijk niet voor niets gemaakt. De richtlijnen daarin zijn duidelijk en hier mag om wat voor reden dan ook niet van worden afgeweken, ook al is het dan niet je vriend die wint!!!!

Wat is nu de moraal van dit verhaal: natuurlijk zijn er nog genoeg kwekers die je willen helpen, ook grote kwekers die al jaren meegaan. Het kameraadschap verdwijnt echter, er is geen tijd meer. Iedereen heeft het te druk. Toch is het verhaal van Cor Booster, vorig jaar in Budgie, wel eentje om over na te denken. De supermarktketen heeft de kruidenier op de hoek niet nodig. Hij is groot genoeg om zelf te kunnen bestaan. In onze hobby daarentegen is het juist andersom. De grote kwekers(het imperium) hebben de gewone kweker wel nodig. Hij zal toch van zijn vogels af moeten, ook vogels naar het buitenland uitvoeren houdt een keer op.  De regels worden steeds strenger en dan?

Toch iets om eens over na te denken. Het is zeker niet te laat, maar laat ons wel snel vooruit denken. Zoals het nu gaat  is onze hobby niet levensvatbaar. Ik heb er in deze periode al genoeg zien gaan en komen, ook mensen met veel geld. Is elkaar vooruit helpen niet het mooiste wat er is? Er is toch niets leuker dan ergens binnen te komen  en te constateren dat de persoon, die vorig jaar op jou hok was, de show heeft gewonnen en nog wel met afstamming van jou!!! Of is het zover gekomen dat we elkaar niks meer gunnen? Als dat zo is dan is de titel van dit stukje niet ver van de waarheid!!!!!

 

 

 

 

 

Een dag uit het leven van een grasparkietenkweker;  

                                   Door;  “The Dutchbudgie”  

 

 

 

Door gezondheidsproblemen ben ik al een tijdje thuis,dus tijd genoeg om met de vogels bezig te zijn,voor heel veel liefhebbers is het wel anders ,maar zo is het leven,en mijn motto is ,als je iets graag wilt dan maakt het niet uit wat je ervoor moet doen.

S,morgens om 7.30 uur sta ik op,en na het wassen ga ik naar de vogels om het venster open te zetten en de luchtreiniger aan te zetten,deze is vrij groot zo,n 1000m3 per uur dus vandaar de venster open voor frisse lucht.

Daarna ga ik eerst ontbijten,en na een paar bakjes koffie opnieuw naar de vogels om te voeren.

Het eerste wat ik doe is het krachtvoer maken ,ik heb de avond ervoor haver geweekt (in multivitamienen) en een hele nacht uit laten druipen ,hierbij doe ik dan geraspte wortel,insectenmenu,eivoer (Sluis),en een schep onkruidzaad.

De hoeveelheid is afhankelijk van het aantal vogels dat op dat moment met jongen ligt.

Alle kooien worden aangedaan ,ik heb namelijk geen silo’s aan de kooien hangen,dit is voor mij ook het moment om te observeren of alles in orde is,zoniet kan ik ingrijpen.

De zaadbakjes worden uitgeblazen ,en bijgevuld en iedere kooi waar jongen  liggen krijgt  s’morgens een bakje krachtvoer,ook wordt uit de laden het meeste harde vuil genomen.

Het krachtvoer dat over is wordt verdeeld in de vluchten waar ook de grotere jongen al in uitvliegen,de jonge vogels die pas bij de ouders wegkomen zitten samen in een babykooi,met een paar oude poppen ,die hun voordoen hoe alles in zijn werk gaat, ook deze krijgen natuurlijk krachtvoer.

Daarna wordt de voliere aangeveegd,en wordt al het water ververst,als ik daar mee klaar ben gaat al het spul dat besmeurd was met vuiligheid uit de broedkooien in de afwas,ik zet het meestal een paar uur in de week.

Deze voerbeurt duurt meestal tussen het uur en anderhalf uur.

S,middags na het eten ga ik eerst de spullen uit de afwas opruimen ,en daarna krijgen de vogels met jongen een stukje brood.

S,avonds na het eten doe ik dan de nestcontrole ,alle jonge vogels bij de ouders worden vast genomen en de pootjes schoon gemaakt,alle ander koppels worden gecontroleerd op nieuwe eitjes en of eraan het legsel iets mis is ,de nieuwe eieren worden genummerd,dit is makkelijk voor het geval er iets mis gaat om de eieren over te leggen en te weten van wat voor dag ze zijn.

De bevruchte eieren worden omcirkeld op het kaartje,dus mooi te volgen tijdens het broedproces.

Daarna worden de oude bakjes van het krachtvoer weggenomen en opnieuw gevuld met droog eivoer,ik durf ook wel eens tropenzaad te geven ,de oude vogels zijn er gek op en ze voeren de jongen fantastisch.

Als ik dat gedaan heb krijgen alle koppels met jongen en de vluchten nog wat trosgierst en hebben ze voor die dag ,dacht ik wel voldoende gehad.

De tijd die er op een dag op deze manier wordt ingestoken is natuurlijk enorm ,soms wel tussen de 2 of 3 uur ,ik snap best dat het heel veel mensen niet gegeven is om zoveel tijd te spenderen,maar onthoud wel dat alles wat je erin stopt er ook een keer uit komt,en toen ik nog werkte ik toch probeerde om op dezelfde manier te werken ,misschien wat sneller als nu ,maar toch!!

De dag wordt s’avonds om 9 uur afgesloten als ik af ga sluiten en nog een keer langs alle bakken loop om te kijken of er niets mis is,waarna het licht uit gaat ,en de volgende dag alles weer opnieuw begint.